Olcsóbb lett a kis naperőművek építése

3-4 millió forinttal is olcsóbb lehet mostantól egy kis teljesítményű naperőmű megépítése annak köszönhetően, hogy a kormány eltörölte a rájuk kivetett földvédelmi járulékot. A lépés újabb lökést adhat az erőmű építési boomnak.

A korábbi szabályozás szerint naperőművek létesítése esetén földvédelmi járulékot kellett fizetni, amelyet a termőföld aranykorona-értéke, illetve minősítési osztálya alapján állapítottak meg. A 2017. évi CLXXXIII. törvény “Az agrárium versenyképességének javítása érdekében egyes törvények módosításáról” december 11-én jelent meg a Magyar Közlönyben. A törvény 13. paragrafusa rendelkezik a járulék eltörléséről.

Az intézkedésnek köszönhetően hektáronként 2-3 millió forinttal kerül kevesebbe egy naperőmű. Figyelembe véve, hogy egy 0,5 MW-os kiserőmű területigénye körülbelül másfél hektár, akár 3-4 millió forintot takaríthat meg a befektető.

 

Azt tapasztaljuk, hogy az elmúlt időszakban rendkívül megnövekedett az érdeklődés a kiserőmű építés, mint befektetési forma iránt. Számos olyan magánbefektető jelent meg a színen, akik korábban nem foglalkoztak energetikai projektekkel. Ennek hátterében az alacsony banki kamatok, illetve az ingatlan- és részvénypiac megdrágulása állhatnak. Csak az Optimum Solar 20 kiserőművet épített meg és adott át idén, a földjárulék eltörlése pedig egyértelműen még vonzóbb befektetési formává teszi a naperőmű-építést – fejtette ki Lugos Roland, az Optimum Solar ügyvezetője, aki szerint a járulék eltörlése szakmailag is megalapozott döntés, mivel a beruházás nem indokolja a humusz letermelését.

 

Forrás: portfolio.hu