A kormány 17 milliárdos EU-pénzt ad zöldáram termelésére

A lakossági, önkormányzati és kkv-s energetikai korszerűsítési pályázatok mellett a héten megjelent két olyan, közel 20 milliárdos keretösszegű felhívás is, amelyeknél a hálózatra termelő, nem épülethez kötött megújuló energiaforrás alapú zöldáram-termelést szolgáló technológiák kialakítására igényelhető támogatás. Ezen a két pályázaton csak nagyvállalkozásnak minősülő gazdasági társaságok nyújthatnak be támogatási kérelmet.

A héten megjelent a “Megújuló alapú zöldáram-termelés elősegítése 4 MW beépített teljesítményt meghaladó villamosenergia termelő rendszerek telepítésével” című KEHOP-5.1.1-17 kódszámú és a “Megújuló alapú zöldáram-termelés elősegítése 0,5 MW beépített teljesítményt nem meghaladó villamosenergia termelő rendszerek telepítésével” KEHOP-5.1.2-17 kódszámú felhívás.

Mindkét pályázat a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében került meghirdetésre összesen 17,2 milliárdos keretösszeggel. A pályázatok társadalmi egyeztetése még januárban lezajlott. A felhívásokra a kérelmeket április 17-től lehet benyújtani. A felhívások keretében nagyvállalkozásnak minősülő gazdasági társaságok nyújthatnak be támogatási kérelmet. A fejlesztések megvalósulásának helyszíne Magyarország teljes területe.

A két felhívással kapcsolatos tudnivalók

1. KEHOP-5.1.1-17

  • A rendelkezésre álló keretösszeg 6,4 milliárd forint.
  • A pályázat keretében hálózatra kapcsolódó, nem épülethez kötött megújuló alapú villamosenergia termelés és a megtermelt energia értékesítése és a hálózatra kapcsolódó, nem épülethez kötött megújuló alapú kapcsolt hő és villamosenergia termelés és a megtermelt hő és villamos energia értékesítése támogatható.
  • Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege minimum 2000 millió Ft, maximum 4300 millió Ft.

2. KEHOP-5.1.2-17

  • A rendelkezésre álló keretösszeg 10,8 milliárd forint.
  • A pályázat keretében hálózatra kapcsolódó, nem épülethez kötött megújuló alapú villamosenergia termelés és a megtermelt energia értékesítése támogatható.
  • Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege minimum 1000 millió Ft maximum 3000 millió Ft.

Forrás: portfolio.hu